Fietsonderhoud in de winter: zo houd je je fiets in topconditie! - Rijwielsporthuis Ad van Overveld
Blog

Fietsonderhoud in de winter: zo houd je je fiets in topconditie!

05-11-2020 - geschreven door: Cindy van Overveld

In de winter is het extra belangrijk om jouw fiets goed te controleren en onderhouden. Wij geven je tips om jouw fiets helemaal winterklaar te maken.

In de winter is het belangrijk om in goede conditie te blijven door jezelf goed te onderhouden met gezonde voeding, extra vitamines en natuurlijk door lekker te sporten. Voor jouw fiets is dat niet anders. Check daarom jouw fiets of mountainbike en zorg dat hij helemaal winterklaar is om onverwachte problemen te voorkomen. Wij helpen je graag met tips om jouw fiets, mountainbike of e-bike in topconditie te houden met fietsonderhoud in de winter!

Jouw fiets direct helemaal winterklaar laten maken of alvast klaarstomen voor het voorjaar? Maak direct een afspraak in onze werkplaats!

Algemene fietsonderhoud tips voor de winter

Pak je ook in de winter nog regelmatig de fiets? Zorg dan dat je veilig de weg op gaat. Dat doe je door jezelf zichtbaar te maken, zelf goed zicht te houden en door bescherming te dragen.

Daarnaast is het ook belangrijk om je fiets zelf klaar te stomen voor de winter. Door wisselvallig weer met meer neerslag heeft jouw fiets het zwaar te verduren. Controleer daarom de kwetsbare onderdelen, zoals de ketting, het krankstel en de remmen. Een beetje bijsmeren met olie of WD40 doet al wonderen en voorkomt dat onderdelen gaan roesten of vast komen te zitten. Natuurlijk zijn er ook speciale producten op de markt gericht op verschillende fietsonderdelen. De producten uit onze eigen Morgan Blue-lijn zorgen ervoor dat jouw fiets ook in de winter in topconditie blijft.

Naast het reinigen en smeren van kwetsbare onderdelen is het ook belangrijk om de banden regelmatig te controleren. Is de bandenspanning wel goed? En zit er nog voldoende profiel op de banden? Een slechte bandenspanning zorgt er niet alleen voor dat je meer kracht moet geven bij het trappen, maar het kan ook ernstige schade aan de wielen veroorzaken. Ook een goed profiel is belangrijk in de winter om goed grip op het wegdek te houden, ongeacht de weersomstandigheden.

fietsonderhoud winter

Onderhoud tips voor mountainbikers

Nu de bomen hun blad verliezen, is ook het mountainbike seizoen weer begonnen. Even lekker stoom afblazen op de verschillende uitdagende mountainbike parcoursen die West-Brabant te bieden heeft. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon de weg op met jouw mountainbike. Hoe je hem ook gebruikt, het is belangrijk om je mountainbike goed te onderhouden, juist in de winter.

De beste tip die je we kunnen meegeven is om jouw mountainbike na iedere rit schoon te maken. Dit lijkt veel werk, maar even met de tuinslang en een spons erop en je fiets is weer klaar voor de volgende rit. Modder en zand kunnen zich namelijk ophopen en kan vast komen te zitten als het hard wordt. Dit kan ernstige schade veroorzaken.

Daarnaast gelden de algemene onderhoudstips ook voor mountainbikers. Zorg dus altijd voor een glad gesmeerde ketting, een juiste bandenspanning én een goed profiel om ongelukken en schade in de winter te voorkomen.

Extra huis-tuin-en-keukentip voor het schoonmaken en smeren van de ketting van een mountainbike: gebruik eerst kettingreiniger met een doek en smeer de ketting vervolgens met een vet of olie. Om dit goed uit te smeren gebruik je twee tandenborstels die je op elkaar zet met de ketting ertussen. Vervolgens draai je de trappers. Zo zorg je dat het vet of de olie goed verdeeld wordt en dat overtollig vet of olie direct wordt verwijderd.

fietsonderhoud winter ketting schoonmaken

Tot slot raden we je altijd aan om bij veel gebruik minimaal één keer per jaar onderhoud te laten uitvoeren door een specialist. In de werkplaats kunnen we de mountainbike helemaal nalopen en zien we dingen die je wellicht over het hoofd hebt gezien. Zo weet je zeker dat jij er het hele mountainbike seizoen weer tegenaan kunt!

Een heel mountainbike seizoen ertegenaan? Maak direct een afspraak in onze werkplaats!

E-bike onderhouden in de winter

Sommige mensen trekken er het hele jaar door op uit met een E-bike. Goed bezig! Anderen laten de E-bike in de winter even in de schuur staan. Ook dat is begrijpelijk. Maar een half jaar intensief gebruik en vervolgens een paar maanden stilstaan, kan voor problemen zorgen. Zo kunnen onderdelen vast komen te zitten en kan de accu beschadigen.

Een tip van ons is daarom om de accu wél te blijven gebruiken en opladen en niet geheel leeg te laten. Een accu loopt ook van zichzelf leeg. Dit noemen we zelfontlading. Als een accu teveel ontladen wordt, treedt er diepteontlading op. En dit laatste wil je niet. Diepteontlading kan namelijk de accu flink beschadigen en voor een defect zorgen.

Laat juist in de winter je E-bike checken in onze werkplaats. Zo wordt hij goed onderhouden na intensief gebruik en is hij direct klaar als je er in het voorjaar weer op uit wilt trekken.

90 jaar fietsonderhoud bij Rijwielsporthuis Ad Van Overveld

Bij Rijwielsporthuis Ad van Overveld kun je al bijna 90 jaar terecht voor alles wat met fietsen te maken heeft. Van professionele mountainbikes tot energierepen en van het smeren van een ketting tot groot onderhoud. Of je nu jouw fiets of mountainbike winterklaar wilt maken of alvast jouw e-bike of racefiets wilt klaarstomen voor het voorjaar, in onze werkplaats is jouw fiets in goede handen!

fietsonderhoud winter mountainbike werkplaats

Zorg dat je jouw fiets ook in topconditie houdt door regelmatig onderhoud uit te voeren. Hulp nodig? Wij helpen je graag. Neem contact met ons op voor nog meer tips of om direct een afspraak te maken in onze werkplaats.